Δραστηριότητες 2015 - 2016

 

- Αγιασμός (14.9.2015)

 

 

 

 

 

 

 

- Ναυταθλήματα (30/9/2015): Οι μαθητές της  Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ενασχοληθούν με 5 ναυταθλήματα στην παραλία της Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Γνωριμία με αθλήματα του νερού". Συγκεκριμένα, ειδικευμένοι εκπαιδευτές δίδαξαν τα ακόλουθα θέματα: κανό, σανιδοκωπηλασία, γυμναστική στο νερό, κολύμπι και beach tennis. 

 

- Εορτασμός 1ης Οκτωβρίου (30/9/2015): Τα παιδιά της Δ΄ τάξης παρουσίασαν μια εξαιρετική γιορτή αφιερωμένη στην επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η γιορτή περιλάμβανε τραγούδια από τα παιδιά της Δ΄1, Δ΄2 και Δ΄3, καθώς και τη θεατρική σκηνή "Κύπρος - Μια ιστορική αναδρομή", από τα παιδιά της Δ΄1 και Δ΄2. 

 

 

 

- Παρακολούθηση Θεατρικής Παράστασης Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων στο Σατυρικό Θέατρο (20/10/2015)

 

 

 

 

 

- Παιγνίδι σε πάρκο (20/10/2015)

 

 

 

 

 

 

 

- Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου (27/10/2015): Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης μας ταξίδεψαν, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, στην ελληνική επανάσταση του 1940. Μέσα από τα τραγούδια, τις ομιλίες και τα θεατρικά τους, βιώσαμε τον αγώνα τους ηρώων μας και νιώσαμε όλοι περήφανοι γι' αυτούς. 

 

 

 

 - Παράσταση Καραγκιόζη (30.10.2015): Οι μαθητές της Στ΄2 μελέτησαν την ιστορία του θεάτρου Σκιών, έφτιαξαν φιγούρες και "δίδαξαν" σε σταθμούς τον Καραγκιόζη στα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Στη συνέχεια, ανέβασαν τη δική τους παράσταση. 

 

 

 

- Ενδοσχολικό Τουρνουά Χειροσφαίρισης (2.11.2015): Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ενδοσχολικό τουρνουά χειροσφαίρισης (Handball), αφού προηγήθηκε η διδασκαλία του συγκεκριμένου αθλήματος στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Έγιναν ξεχωριστοί αγώνες για τ’ αγόρια και τα κορίτσια και οι μαθητές κάθε τμήματος συναγωνίστηκαν με τους μαθητές των άλλων δύο τμημάτων της ίδιας τάξης. Συνολικά διεξάχθηκαν 14 δεκαπεντάλεπτοι αγώνες. Ευχαριστούμε την Ε.Θ.Α. Έγκωμης για τη φιλοξενία και τη δωρεάν παραχώρηση των δύο γηπέδων της. 

 

 

- Επίσκεψη στη Λευκωσία (6.11.2015): Οι μαθητές της Ε΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να γνωρίσουν την παλιά Λευκωσία, να επισκεφθούν την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το περίπτερο του Κ.Ο.Τ., την εκκλησία της Φανερωμένης, το παρατηρητήριο Σιακόλα και να διασκεδάσουν στο καφεστιατόριο "Ηράκλης".

 

 

 

- Εκδρομή (11.11.2015): Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδαλίου, τον παλιό νερόμυλο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Alion. Τελικός προορισμός το πάρκο Ευκάλυπτοι, όπου οι μαθητές έφαγαν και διασκέδασαν.
 
 
 

Στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδαλίου βρίσκονται αρκετά από τα  αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα ευρήματα, να παρακολουθήσουν σχετική ταινία με θέμα το αρχαίο Ιδάλιον   (αρχαία πόλη και κυπριακό βασίλειο) και να επισκεφτούν το χώρο των ανασκαφών δίπλα από το Μουσείο, όπου βρέθηκε το  αρχαίο παλάτι και άλλα ευρήματα.


Στην περιοχή του Δαλιού, που ονομάζεται Αγρίδι, υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος. Δίπλα από το μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητριανού, βρίσκεται η από πέτρα φτιαγμένη δεξαμενή, που μάζευε το νερό για να δουλεύει ο μύλος. Πιο χαμηλά, είναι οι στάβλοι και οι πάχνες των ζώων. Ακόμη πιο χαμηλά από τους στάβλους είναι ο νερόμυλος, όπου με ένα σύστημα διοχέτευσης νερού, που στηριζόταν στην βαρύτητα, άλεθε το στάρι για να μετατραπεί σε αλεύρι.  Από εκεί το νερό, με τεχνικά κανάλια διοχετευόταν πίσω στην κύτη του ποταμού.

 


Η Alion είναι η μια εταιρεία παραγωγής φρέσκων μυρωδικών με πάνω από 400 στρέμματα καλλιέργειας καθώς και σύγχρονες εγκαταστάσεις συσκευασίας και τυποποίησης μυρωδικών, μεγάλης χωρητικότητας. Το συσκευαστήριο της ALION που πέρα από συσκευασία μυρωδικών, το τελευταίο διάστημα τυποποιεί και κομμένες σαλάτες. 

 

 

 

 

- Γιορτή Πολυτεχνείου (17.11.2015): Οι μαθητές της Στ΄ 3 τάξης ανέλαβαν την παρουσίαση της γιορτής του Πολυτεχνείου, για να τιμήσουμε όλα τα παιδιά της Ελλάδας που αγωνίστηκαν και σκοτώθηκαν για τη λευτεριά, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Για να τιμήσουμε εκείνους τους νέους που ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Χούντα, αποσκοπώντας σ’ εκείνο το υψηλό ιδανικό που ονομάζεται ελευθερία.

 

- Τουρνουά Ποδοσφαίρου (18.11.2015): Τα αγόρια της Στ΄ τάξης έλαβαν μέρος σε τουρνουά ποδοσφαίρου που διεξάχθηκε στα γήπεδα futsal του GC School. Στο τουρνουά συμμετείχαν ακόμη τρία δημοτικά σχολεία (Αγλαντζιάς Δ΄, Μακεδονίτισσας Β΄ και GC School). Οι μαθητές μάς έκαναν περήφανους τόσο για την κόσμια συμπεριφορά του, όσο και για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Τα κορίτσια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να υποστηρίξουν το σχολείο μας, να χορέψουν ζούμπα και να φτιάξουν πανό. 

 

 

- Ραδιομαραθώνιος (19.11.2015): Για ακόμη μια χρονιά το σχολείο μας υποστηρίζει έμπρακτα τον Ραδιομαραθώνιο, στόχος του οποίου είναι να μεταφέρει τα μηνύματα για τα δικαιώματα όλων των παιδιών και παράλληλα να καλύψει με οικονομική στήριξη παιδιά που το έχουν ανάγκη.

 

 

 

 

- Πολιτική Άμυνα (20.11.2015): Εθελοντής της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας μίλησε

στους μαθητές του σχολείου μας για διάφορες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για τα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούμε να πάρουμε και συντόνισε μία σύντομη άσκηση σεισμού. 

 

 

 

 

- Σακουλάκια Αγάπης (25.11.2015): Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν και φέτος στην εκστρατεία του Τμήματος Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών για τα Σακουλάκια Αγάπης τα οποία δίνονται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο ανέλαβε τη συγκέντρωση και διαλογή των ειδών που μαζεύτηκαν καθώς και την παράδοσή τους σε εκπρόσωπο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. 

 

 

- Ομιλία από τον αστυνομικό της γειτονιάς

για την οδική ασφάλεια (25.11.2015)

 

 

 

 

 

 

- Χριστουγεννιάτικη Γιορτή (15.12.2015)

 

 

 

 

 

 

- Χριστουγεννιάτικες κατασκευές (16.12.2015)

 

 

 

 

 

 

- Χριστουγεννιάτικο παζαράκι (18.12.2015): Οι μαθητές μας ανέλαβαν πρωτοβουλία και οργάνωσαν φιλανθρωπικό παζαράκι, που διεξάχθηκε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, από τις 16 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. 

 

 

 

 

 

- Κάλαντα στη Βουλή (22.12.2015)

 

 

 

 

 

 

 

- Η ΕΘΑ Έγκωμης στο σχολείο μας (12.1.2016): Ο προπονητής και τρεις καλαθοσφαιριστές της ομάδας «ΕΘΑ Έγκωμης» επισκέφτηκαν το σχολείο μας, μίλησαν στους μαθητές μας για το άθλημα της καλαθόσφαιρας, αλλά και για την αξία του αθλητισμού στη ζωή όλων μας και έκαναν μια σύντομη επίδειξη των καλαθοσφαιρικών τους ικανοτήτων.

 

 

 

- Συνέντευξη για τα 100χρονα (20.1.2016): Οι μαθητές της Στ΄1 φιλοξένησαν στην τάξης τους την κ. Φωτεινή Φαρμακά. Από τη συνέντευξη που ακολούθησε, αντλήσαμε πολλές πληροφορίες για το σχολείο μας και τους μαθητές, όπως ήταν πριν από κάποιες δεκαετίες.

 

 

 

 

 

- Φτιάχνοντας μπισκοτάκια με τις γιαγιάδες μας (21.1.2015): Τα παιδιά της Δ΄ 1, με αφορμή τη θεματική τους ενότητα στα Ελληνικά: "Η ελιά", έφτιαξαν μαζί με τις γιαγιάδες τους μπισκοτάκια με ελαιόλαδο.

 

 

 

 

 

 - Συνέντευξη από πρόσφυγα (27.1.2016): Οι μαθητές της Στ΄2 πήρανε συνέντευξη από τον πρόσφυγα κ. Σταύρο Κορνηλίου για τα συναισθήματα και τη ζωή των προσφύγων (κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή του 1974), στα πλαίσια του κειμένου των Ελληνικών "Αιολική Γη".

 

 

 

 

 - Βιωματικό εργαστήρι (28.1.2016): Στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας και του υπό έμφαση στόχου της φετινής χρονιάς: "Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθησης της ταυτότητας και του σεβασμού", τα παιδιά της Δ΄1 πραγματοποίησαν βιωματικό εργαστήρι με τον συνθέτη κ. Γιώργο Χατζηπιερή. 

 

 

 

- Αρχαιοελληνικό Γεύμα (28.1.2016):

 

 

 

 

 

- Συμφωνική Κύπρου (2.2.2016): Οι μαθητές της Δ΄1 απόλαυσαν την πρόβα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, που παρουσίασε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης τη συναυλία: Ένα παραμύθι του Μάνου Χατζιδάκι και 10 τραγούδια από τον "Τεμπέλη Δράκο".

 

 

 

 

Ασφάλεια και Υγεία (5.2.2016): Οι μαθητές της Στ΄ τάξης συμμετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα Ασφάλειας & Υγείας, που διοργάνωσε το Mall of Egkomi σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης. 

 

 

 

 

 

- Εργαστήρι Μαθηματικών "Ελάτε να λύσουμε μαθηματικά" (5.2.2016): Κατά τη διάρκεια του μαθηματικού εργαστηρίου, οι μαθητές των Δ΄ τάξεων μαζί με τους γονείς τους ασχολήθηκαν με μαθηματικά προβλήματα, ευχάριστες μαθηματικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά διασκεδαστικά παιχνίδια. 

 

 

 

 

Απορρίμματα (9.2.2016): Οι μαθητές της Ε΄2 παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης πεδίου που διεξήγαγαν για τα απορρίμματα στο σχολείο μας. 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στο Πάρκο Δεινοσαύρων (16.2.2016): Εικοσιπέντε διαφορετικά είδη ρομποτικών δεινοσαύρων, σε πραγματικά μεγέθη, με κινήσεις, χρώματα, υφές και ήχους, όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ με ύψος 8 μέτρων, εντυπωσίασαν πραγματικά τους μαθητές μας. 

 

 

 

Επίσκεψη Δημάρχου Κερύνειας (18.2.2016): O δήμαρχος Κερύνειας κ. Γλαύκος Καριόλου επισκέφθηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές μας για το καράβι της Κερύνειας, την ιστορία της Κερύνειας, την τουρκική εισβολή και το όραμα των Κερυνειωτών. 

 

 

 

Εορτασμός 25ης Μαρτίου (24.3.2016): Τα παιδιά της Στ΄ τάξης ετοίμασαν και παρουσίασαν τη γιορτή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

 

 

 

 

Περιβαλλοντική Ημερίδα (22.4.2016):